In Memoriam: Edward Jenner (1749-1823)

Tekst: Thea Amalie Sundhagen Mikkelsen

I påvente av en vaksine mot Koronaviruset er tiden inne for å minnes Edward Jenner, James Phipps, Sarah Nelmes og Blossom. Tre mennesker og en ku som sammen, og på hvert sitt vis, gjør at vi i dag i det hele tatt kan håpe på en vaksine. Det virkelige underverket er selvfølgelig kroppen, og dens cellers evne til å huske, gjenkjenne og tilintetgjøre skadelige mikrober. Kroppen, i samarbeid med vaksiner, har fra 1796 og frem til i dag reddet utallige liv. Den britiske legen Edward Jenner var ikke alene om å observere at budeiene som jobbet med kuene, og som fikk den mye mildere sykdommen kukopper av vaccina viruset, var immune mot kopper. Han skilte seg derimot ut ved å benytte denne iakttagelsen til å gå vitenskapelig til verks. Således ble doktor Jenner opphavsmann til koppevaksinen i 1796.

Åtte år gamle James Phipps var den første til å bli inokulert med Kukopper, Vaccinia, av landsbylegen Jenner. Inokulasjon betyr innføring av mikrober eller giftstoff i en levende organisme, med den hensikt å stimulere en immunreaksjon. I dette historiske tilfellet foregikk det ved at puss fra budeien Sarah Nelmes kukopper, smittet av kuen Blossom, ble injisert under huden til den lille gutten James Phipps. De etiske forholdene var utvilsomt kritikkverdige, og de totalt 26 forsøkene ville neppe blitt godkjent av en etisk forskningskomite i dag. Heller enn å hylle Edward Jenners forsøk burde vi kanskje sagt: «Pokker ta Edward Jenner!».

Senere samme år inokulerte doktor Jenner nok en gang lille James. Denne gangen med det langt mer dødelige viruset Variola, Kopper(Pokker). Jenner hadde gode intensjoner og var overbevist om at immunsystemets reaksjon på det tidligere inokulerte og lignende kukoppeviruset ville gi beskyttelse. Dette var en risikabel teknikk, med en mortalitetsrate på omtrent to prosent. Koppeviruset kunne utvikle seg i full blomst, eller infeksjonen kunne spres videre til andre. Dette i kontrast til en velutviklet vaksine som gir immunitet med lav risiko for komplikasjoner. 

Jenner praktiserte mesteparten av sitt liv i Berkeley, Storbritannia. Han satte opp en klinikk i sin lille landsby, kalt Vaccinia-tempelet. Der tilbød han gratis vaksinasjon til de fattige. Ordet vaksine kommer fra det latinske «vacca» som betyr ku. Koppevaksinen inngikk i det generelle norske vaksinasjonsprogrammet frem til midten av 1970-tallet. Da kopper kun infiserte mennesker, ble drømmen om å utslette sykdommen ved vaksinasjon verden over virkelig. Allerede i 1977 var kopper utryddet i kraft av en multinasjonal og databasert tilnærming, som nådde alle nivåer av samfunnet. La oss drømme om en lignende historie for Covid-19.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s