In Memoriam: Ignaz Philipp Semmelweis (1818-1865)

Tekst: Thea Amalie Sundhagen Mikkelsen

Takket være den ungarske legen Ignaz Semmelweis sitter vi i dag med livreddende kunnskap i møte med korona-pandemien. Hver enkelt borger på kloden står i fare for å bli smittet, og mange kan bli alvorlig syke eller dø. Myndighetenes oppfordring til befolkningen har blant annet vært: «VASK HENDENE!» Å vaske hendene er en enkel, tilgjengelig og effektiv handling i målet om å forebygge smitte. I dag er dette åpenbart for de fleste, men realiteten er at denne kunnskapen er relativt ny. Gjennom religiøse ritualer og personlig hygiene har handlingen hatt en plass i kulturen, men den medisinske betydningen ble først etablert på midten av 1800-tallet. Ignaz Semmelweis er i dag kjent som «mødrenes frelser», etter at han i 1847 oppdaget sammenhengen mellom håndvask, og dermed reduserte komplikasjoner hos fødende kvinner.

Semmelweis arbeidet som lege ved et av Wiens sykehus, i årene mellom 1844 og 1848. Sykehuset var et av de største for undervisning i verden, og fødeavdelingen var så stor at den måtte deles i to poster. Både drift og resultat varierte mellom de to postene. Mens den ene var drevet av leger og medisinstudenter, ble den andre styrt av jordmødre og deres respektive studenter. Den mer oppsiktsvekkende forskjellen på de to, var en drastisk høyere dødelighet blant de fødende kvinnene på posten administrert av leger sammenlignet med den drevet av jordmødre. Den maternelle dødeligheten var henholdsvis 98,4 per 1000 og 36,2 per 1000 fødsler. Dette vekket vitenskapsmannen i Semmelweis, og han gikk systematisk til verks for å prøve å forstå ulikheten.

Komplikasjonene var i overvekt sett som barselfeber, men hva som var årsaken til forskjellen i forekomsten mellom de to postene forble et mysterium for Ignaz Semmelweis og hans kollegaer ved sykehuset. Hypotesene vekslet mellom alt fra tilstedeværelse av presten på avdelingen, til kvinnens posisjon ved fødsel. Det var en ren tilfeldighet at Semmelweis så sammenhengen mellom legenes arbeid i obduksjonssalene og komplikasjonen hos de fødende, da en patolog etter et kutt i fingeren fikk tilsvarende plager som de fødende kvinnene. Den ungarske legen Ignaz Semmelweis forstod med dette at det måtte være noe legene brakte med seg fra obduksjonssalene, og opp til de fødende kvinnene som gjorde dem syke, og at dette ikke var tilfelle for jordmødrene. Selv etter Semmelweis’ oppdagelse, skulle det ta tid før håndvask ble anerkjent og en selvsagt rutine ved alle undersøkelser og prosedyrer på sykehusene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s