In Memoriam: Oswald Theodore Avery (1877-1955)

Tekst: Thea Amalie Sundhagen Mikkelsen


I 1953 ble James Watson og Francis Crick hyllet for oppdagelsen av DNAets struktur, den doble heliksen. Premisset for denne hyllesten var at genets substans, DNAet, var etablert. Inntil midten av 1900-tallet fantes det en allmenn overbevisning om at gener måtte være bygd opp av proteiner, da proteinet var i stand til å reflektere genenes mangfold av uttrykk og egenskaper. Med dette in mente kan man forstå den mer avdempede mottakelsen av Oswald Theodore Avery oppdagelse av deoksyribonukleinsyre som organismenes genetiske kode i 1944. Det var tidligere sådd tvil i det genetiske forskermiljøet om de fire basene i DNAet kunne evne å representere kompleksiteten en organismes arvemateriale krevde. 

Den forsiktige mannen Avery og hans forskerteam annonserte funnet etter omlag 30 års forskning på pneumokokker i forbindelse med pneumoni. Det ble observert endringer hos bakteriene som kunne forklares ved horisontal genoverføring, transformasjon, mellom pneumokokkene. Materialet som ble overført hadde en hvit og klumpete karakteristikk, hvilket en gjennomsnittlig genetiker i dag gjenkjenner som deoksyribonukleinsyre (DNA). Averys forskergruppe ved Rockefeller-instituttet konkluderte med at DNAet var stoffet som brakte minnene om tidligere generasjoner til liv gjennom stadig nye avkom. At vårt arvemateriale, i likhet med pneumokokkene, bestod av deoksyribonukleinsyre.  Denne oppdagelsen har lagt grunnlaget for molekylærgenetikken slik vi kjenner den i dag. Kunnskapen har blant annet gitt mulighet til å forstå arvelighet, kartlegge sykdomsrisiko, samt veilede og behandle ved genetisk betingede sykdommer.

Oswald Theodore Avery ble født i Halifax, Canada, i 1877, etter at hans foreldre emigrerte fra Storbritannia i 1873. Ved 10 års alder flyttet Oswald og hans familie videre til Upper East Side i New York, der hans far startet en kristen menighet. Som ung var Oswald Avery interessert i og studerte musikk. Først på universitet ble hans naturvitenskapelige interesser vekket, og i 1904 fullførte Oswald medisinutdannelsen ved  universitet i Columbia. Han tilbrakte nærmest hele sin karriere som forsker ved Rockefeller-instituttet og med forskning på pneumokokker. Det er omdiskutert om Avery noen gang har fått den anerkjennelsen han fortjener for sitt uvurderlige bidrag til medisinsk vitenskap. I 1945 fikk han i alle fall den årlige Copleymedaljen av det britiske vitenskapsakademiet Royal Society for fremragende forskningsprestasjon i forbindelse med oppdagelsen av arvematerialet. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s