Koronaviruset

Tekst: Tuva Stranger Mjønes, redaktør
Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Generelt 
I desember 2019 ble viruset SARS-CoV-2 påvist blant personer som hadde oppholdt seg på et marked med levende dyr i Wuhan, Kina (1). Viruset gir luftveisinfeksjon, og sykdommen blir kalt for Covid-19. Ettersom viruset har spredt seg svært raskt, erklærte Verdens Helseorganisasjon (WHO) krisetilstand i januar 2020. I mars 2020 ble utbruddet erklært for å være en pandemi.

Statistikk 
I skrivende stund (begynnelsen av april 2020) er det registrert 1 017 693 tilfeller av koronaviruset på verdensbasis, og 53 179 mennesker er hittil bekreftet døde som følger av det (2). I Norge har vi nå en daglig økning i tilfeller på mellom 200-300 per døgn, og tilsammen 5218 mennesker har så langt testet positivt for viruset. 50 mennesker er bekreftet døde i Norge, som følger av koronaviruset. 

Tiltak
Hele verden forsøker nå å begrense smitte, særlig ved det som blir kalt «social distancing». I Norge er veldig permittert fra jobb, andre jobber hjemmefra, alle skoler og barnehager er stengte, og man forsøker å holde seg hjemme så langt det lar seg gjøre. Arrangementer og reise er forbudt (3). På en plakat laget av Folkehelseinstituttet (FHI), som du kan se på neste side, kan man få informasjon om hvilke tiltak som gjelder hvem. Helsepersonell står i frontlinjen i disse dager, og gjør alt de kan for å bekjempe sykdommen, og for å redde liv. Disse går en stor risiko i møte, og riktig utøvelse av (samt tilgang på) smittevern er blitt viktigere enn noen gang. 

Kort om viruset, symptomer og sykdom (4)
Det nye viruset har en inkubasjonstid på 0-14 dager. SARS-CoV-2 er tidligere ukjent, men ligner for eksempel på SARS-viruset fra tidlig 2000-tall, som også tilhørte koronavirus-familien. Koronaviruset smitter gjennom dråpe- og kontaktsmitte, og kan overføres til andre personer gjennom nys/host, ved direkte kontakt, eller indirekte gjennom kontaktflater ved at noen har overført viruset til en gjenstand. Viruset kan gi alt fra milde symptomer til alvorlig sykdom og dødsfall. Sykdomsforløpet varierer mye fra person til person, men omkring 8/10 opplever hittil et mildt forløp, der sykehusinnleggelse ikke er nødvendig. Symptomene på Covid-19 er ikke spesifikke, og kan ligne forkjølelse eller influensa. Her er likevel noen av symptomene det rapporteres om: 

 • Mildt forløp
  • øvre luftveissymptomer (vondt i halsen, forkjølelse, lett hoste)
  • sykdomsfølelse, muskelsmerter
  • diaré (ikke vanlig)
 • Moderat forløp
  • lungebetennelse, forverret hoste og stigende feber etter 4-7 dager 
  • kan vise lungeinfiltrat på røntgenundersøkelse som tyder på viral lungebetennelse
 • Alvorlig forløp
  • likt som i moderat forløp, men pasienten har behov for intensivbehandling på sykehus
  • kan vare i 3-6 uker
  • dødsfall kan forekomme 

Det finnes til nå ingen spesifikk behandling eller vaksine mot sykdommen. 

Oppfordring til medisinstudenter
Redaksjonen vil anbefale at vi som medisinstudenter tar ansvar for å holde oss oppdatert og velinformert om viruset. Mange vil kanskje oppleve å få spørsmål, og har kanskje også større tillit i familien sin, ettersom man er medisinstudent. Dersom du trenger oppdatert informasjon anbefaler redaksjonen å bruke FHIs nettsider, og unngå spredning av falske nyheter uten gode kilder. Mange synes dette er vanskelig, og det kan være ekstra vanskelig å forstå situasjonen når man ikke vet hva de medisinske begrepene som brukes i media betyr. Det viktigste er likevel å ta vare på hverandre, uavhengig av studier og jobb. Æsculap ønsker alle alt godt, og håper dere klarer å ta vare på dere selv, og hverandre i denne ekstraordinære tiden. 

Litteratur
(1) SNL.no «Koronavirus» https://sml.snl.no/koronavirus (hentet 3. april 2020)

(2) John Hopkins University & Medicine «Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU)» https://coronavirus.jhu.edu/map.html (hentet 3. april 2020)

(3) NRK.no «Status – tall og statistikk rundt koronavirus» https://www.nrk.no/korona/status/ (hentet 3. april)  

(4) Folkehelseinstituttet.no «Fakta om viruset og sjukdommen (covid-19)»    https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/fakta-og-kunnskap-om-covid-19/fakta-om-koronavirus-coronavirus-2019-ncov/?term=&h=1 (hentet 3. april 2020)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s