Leder 0220: FRIHET

Tekst: Tuva Stranger Mjønes, redaktør
Bilde: Privat

Frihet er ingen selvfølge. Det har mange fått kjenne på, spesielt i de siste ukene. Men det har også vist seg for enkeltpersoner, og for større grupper mennesker, gjennom alle tider. Bøker har blitt forbudte, folkeslag og minoriteter har blitt alvorlig undertrykt – jeg kunne fortsatt i evigheter. Da vi satte tema for alle magasinene i 2020 i fjor, hadde vi aldri tenkt at temaet FRIHET skulle være så dagsaktuelt som det er i skrivende stund. Utbruddet av det nye koronaviruset, SARS-CoV-2, ble erklært som en pandemi i mars av Verdens Helseorganisasjon. Redaksjonen føler på et ansvar for å være en del av tidsvitnet for denne perioden, og vi har derfor inkludert tekster som omhandler alt fra hva som har skjedd, takk til helsevesenet, til perspektiver fra en utenlandsstudent i den faste spalten «Innsikt fra Utland». Pandemien har ført til innskrenkning av friheten for de aller fleste av oss. I en vitenskapsserie NRK lagde i januar i år kalt Sånn er Norge, forsøker programleder og komiker Harald Eia å forklare oss hvorfor Norge er blitt verdens mest vellykkede samfunn. Et viktig stikkord i serien viser seg å være nettopp frihet. Frihet er en ryggmargsrefleks for de fleste nordmenn, og når den blir utfordret kjenner vi det på kroppen – noe er galt. 

Selv får jeg den tydeligste frihetsfølelsen av tre ting i livet. Det ene er trygghet, som lar tankene mine vandre dit de måtte ønske, og som gir meg frihet til å glede meg over det jeg omgir meg med. Det andre er når jeg går i naturen. Der føler jeg en voldsom lykke og mestringsfølelse, en takknemlighet over at jeg har muligheten, at kroppen min, og omstendighetene, gjør at jeg kan bevege meg fritt. En tredje ting er kunst: god litteratur, film eller musikk. Det åpner hodet mitt, gjør det mindre fastlåst, gjør det mer fritt. 

Mange medisinstudenter står nå i frontlinjen mot pandemien – dere er helter. Mange ringer familie eller venner, eller går tur for å hilse på noen som vinker ned fra en balkong, eller baker et brød, eller ser mye Netflix, eller vet ikke helt hva dere skal gjøre. Dere er helter alle sammen. Vi må fortsette å kjempe for frihet. Jeg håper dere som leser dette er trygge, friske og finner frihetsfølelse i et eller annet der dere er.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s