Leder 0320: KRISE

Tekst: Tuva Stranger Mjønes, redaktør

«Tung tids tale»

Det heiter ikkje: eg – no lenger.

Heretter heiter det: vi.

Eig du lykka så er ho ikkje lenger

berre di.

Alt det som bror din kan ta imot

av lykka di, må du gi.

Alt du kan løfte av børa til bror din,

må du ta på deg.

Det er mange ikring deg som frys,

ver du eit bål, strål varme ifrå deg!

Hender finn hender, herd stør herd,

barm slår varmt imot barm.

Det hjelper da litt, nokre få forfrosne

at du er varm!

Halldis Moren Vesaas, fra samlingen Tung tids tale (1945).

Det er så mange kriser. Det er vanskelig å ta inn over seg. Jo nærmere oss, desto mer sannsynlig er det at vi får lest om det i media, og lar oss bli emosjonelt involverte. I dette magasinet kan du lese om mange forskjellige typer kriser. Alt fra de store tingene, som klimakrise og bekymring for atomvåpenets kraft, til helt nære personlige kriser som det å miste et barn. Leter du litt finner du også et gammelt dikt, som representerer undertrykkelse av svarte gjennom altfor mange tiår (bruk diktanalyse-kunnskapene dine fra norsken! Du klarer det!). Det er dessverre fortsatt aktuelt, om ikke i form av henging og slaveri, så i form av systematisk undertrykkelse og ignoranse. Der har vi alle et ansvar, og en jobb å gjøre.  FN uttrykker bekymring over at mange med innvandrerbakgrunn blir diskriminert i helsevesenet. Vi må aktivt ta avstand fra hatske ytringer og handlinger, og vi må for pokker sørge for å være opplyste og inkluderende mennesker. 

Denne sommeren har også vært svært preget av en pågående flyktningkrise, med forverring ettersom pandemien også når allerede kriserammede flyktningeleirer. Etter at det oppstod brann i Moria-leiren i Hellas, engasjerer stadig flere seg i den humanitære krisen. Norsk medisinstudentforening har uttrykt sin støtte gjennom SoMe-aksjonen #50erikkenok. Jeg er stolt av å være medlem av en forening som sier i fra! Vår yrkesgruppe står også i en sterk posisjon når det gjelder mange ulike kriser. Historien har vist at leger har stor innflytelse: Med mulighet for å være nøytrale i hjelpearbeid, og for å være aktivt menende i større helserelaterte politiske spørsmål, samt på det helt mellommenneskelige planet.

Men fortvil ikke. Du alene skal ikke redde verden. Du alene kan likevel utgjøre en

forskjell for et annet menneske. Du kan takke for ting du er takknemlig for, eller gi en pasient et ekstra smil. Sammen med andre kan det gjøre forskjellen på en god og en dårlig dag. Eller du kan være en god støtte for en studiekamerat du skjønner ikke har det så greit for tiden. Vise at du bryr deg. Og ikke minst, du kan si fra til noen dersom det er du som trenger omsorg. Du er ikke alene! Jeg håper du som leser dette kan la høstens vakre farger gi deg en oppløftende følelse, på tross av alt som måtte foregå rundt. Hør på favorittsangen din, og dans litt i stua. Ta vare på hverandre!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s