Nostalgi som medisin

Tekst: Sara Endestad, SoMe-ansvarlig

Har du noengang vært nostalgisk, eller hørt en bestemor si at «alt var bedre før»? Sannsynligheten er stor, for disse følelsene er ganske universelle – de fleste har følt på et savn mot det som en gang var en eller annen gang. Det er nemlig blitt forsket på at vi husker minner som mer positive enn det de egentlig var. Spørsmålet vi kan stille oss selv, er hvorfor det er slik og om det har en hensikt i hverdagen vår. 

Professor i psykologi, Krystine Batcho, har forsket på nettopp nostalgi ved Le Monye College i New York. Dette har hun skrevet flere interessante artikler om. I en artikkel jeg leste i The Conversation [1], skriver hun at det er blitt vist flere ganger at gode minner huskes bedre enn dårlige. Universitetslektor Ronny Kjelsberg, ved NTNU, skriver i kronikken «Illusjonen om den gyldne fortid», at det ikke er tilfeldig hva vi husker. Han skriver at: «Det viser seg ganske systematisk at minner knyttet til negative følelser i fortiden svekker seg mye raskere enn minner knyttet til positive følelser» [2]. Både Batcho og Kjelsberg forsøker å forklare hvorfor vi kan føle et savn til fortiden. Altså er det flere som mener at minnene vi har oftest huskes som bedre, men også at vi lettere husker de minner som er knyttet til positive følelser. 

Men er det bra at vi husker minner som bedre enn det de egentlig var? 

Nostalgieksperten, Krystine Batcho, forsøker å forklare hva som er nostalgiens effekt. Nostalgi defineres ofte som en lengsel etter noe i fortiden vår. Batcho skriver i den samme artikkelen i The Conversation at nostalgi oftest oppstår knyttet til endringer i livet. Når livene våre er i endring kreves det nye ferdigheter av oss, og tiden kan derfor være preget av økte forventninger og mer stress. Batcho viser til en studie fra 2015, som viser at nostalgi kan fungere som en stabiliserende kraft. Noe man trenger litt mer av, i en tid under endring. Hun har forsket på nostalgi siden 1998, og i arbeidet hennes har hun sett at de fleste nostalgiske minner tenderer å ha et fokus på forhold som kan berolige oss under en stressende periode. Med dette forklarer hun altså at nostalgi oppstår oftest i en periode preget av stress, hvor de nostalgiske tankene kan virke stabiliserende, samt gi styrke og berolige oss. 

Dermed kan vi kanskje si at slike minner blir betydningsfulle for vår psykiske helse.   Forskere har lenge har lurt på hvorfor vi husker minnene med positive følelser bedre. Kjelsberg skriver: «Noe av svaret ligger i at en gruppe som ikke har det slik, er de blant oss som sliter med depresjoner». Med dette forklares det at evnen til å legge minner assosiert med vonde følelser bak oss, gir oss bedre psykisk helse. Og nostalgi er en helt nødvendig komponent for denne evnen. 

Litteraturliste
[1] «The psychological benefits  – and trappings – of nostalgia». The Conversation.  (Lest: februar 2020) http://theconversation.com/the-psychological-benefits-and-trappings-of-nostalgia-77766

[2] «Illusjonen om den gylne fortiden». Adressa. (Lest: februar 2020) https://www.adressa.no/meninger/kronikker/2018/02/05/Illusjonen-om-den-gylne-fortiden-16017076.ece 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s