Tusen takk!

Tekst: Sarvani Mahalingam, medisinstudent ved UiO

Året 2020 vil være et spesielt år for de aller fleste. Pandemien Covid-19 setter hele samfunnet på prøve, og spesielt helsevesenet får en naturlig nøkkelrolle når det kommer til dette virusutbruddet. Karantener og flere smittepåvisninger skaper betydelige bemanningsproblemer rundt omkring i landet, samtidig som det også skaper frykt hos den norske befolkningen. Mediene opplyser og oppdaterer stadig om virusutbruddet, i påvente av en vidunderkur som kan sette stopper for den sørgelige utviklingen. Legestudenter og tidligere helsepersonell blir oppfordret til å melde seg til tjeneste, og bidraget blir sett på som en viktig ressurs for å bekjempe viruset.

For de fleste har denne perioden vært tøff og krevende på mange måter. Universiteter i Norge stenges, og må gå over til digitale løsninger for å undervise studentene sine. Eksamensperioden er rett rundt hjørnet, og tanken på hvordan dette skal utføres på en uproblematisk og fornuftig måte skaper hodebry for både studenter og fakulteter. Medisinstudenter i utlandet sitter stadig med en usikkerhet på hvordan denne situasjonen kan påvirke deres hverdag. 

Likevel er dette en god erfaring for oss medisinstudenter når vi kommer ut i arbeid. Pandemien har fått oss til å tenke over hvor viktig medisinsk kunnskap og epidemiologi er i slike kritiske situasjoner. Samtidig synliggjør den hvor ansvarsfull, fagtung og emosjonelt krevende jobb legeyrket er, i tillegg til å fremme viktigheten av årvåkenhet, integritet og dedikasjon til yrket. Veivalgene man gjør som lege påvirker enkeltindividets helse, som til slutt samlet sett påvirker samfunnshelsa. 

Det er også betimelig å understreke hvor stort bidrag de ulike helseyrkene har i denne nasjonale dugnaden. Takk til leger, sykepleiere og helsefagarbeidere som står i gule frakker og puster under munnbind for å bevare landets helse. Takk til dere som svarer på en rekke telefoner fra mennesker som uttrykker engstelighet, usikkerhet og frykt. Takk til dere som setter dere selv i smittefare for å holde sykehusene rene og smittefrie. Takk til norske og utenlandske medisinstudenter som stiller opp på sykehus og i eldreomsorgen, og takk til alle undervisere som tilrettelegger undervisningen slik at studentene får tatt eksamen. 

Samfunnet viser kollektiv takknemlighet overfor innsatsen helsepersonell nå legger inn. Det kunne ikke blitt mer tydelig enn da innbyggere i flere byer i Norge sto på balkongene sine og klappet for alle som iherdig jobber for å bekjempe spredningen. 

Takk til alle medisinstudenter, undervisere og helsepersonell som bidrar i denne krevende tiden!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s