Nota Bene: Jon Sudbø (1961-)

Tekst: Thea Amalie Sundhagen Mikkelsen

Jon Sudbø, utdannet cand. odont. i 1989 og cand. med. i 1994, var en av de beste på sitt tannlegekull, og blant minoriteten som satte i gang og fullførte et doktorgradsprosjekt. Det duftet av forventninger om en lys fremtid, kanskje til og med internasjonal berømmelse. Fem år etter fullført medisinsk doktorgrad ble deler av forventningen realitet, og Jon Sudbø var på alle verdens lepper. Året var 2006 da Sudbø ble avslørt for omfattende forskningsfusk, og The Lancets redaktør Richard Horton gikk så langt som å beskrive det som verdens største forskningssvindel. 

Vendepunktet i Jon Sudbøs liv og karriere ble med publiseringen av en artikkel i The Lancet og spørsmål om dens legitimitet; «NSAIDs Drugs and the Risk of Oral Cancer: A Nested Case-control Study.»(2005). Artikkelen viste seg å være basert på fabrikkerte data, med omtrent 500 fiktive pasienter: Falske navn, personnumre og sykdomshistorier. Løgn og bedrageri har vist seg som et mønster i Sudbøs virke og forskning, alt fra ikke-eksisterende erfaring ved Norges største sykehus, til fiktive bidragsytere i forskningen. Med andre ord bedrev Sudbø hemningsløs formidling av falsk informasjon, og det førte ham til respekterte posisjoner. Ved avsløringens tidspunkt jobbet han for eksempel som overlege ved Radiumhospitalet i Oslo og førsteamanuensis i annenstilling ved Universitetet i Oslo.

Som følge av avsløringen ble det oppnevnt en ekstern granskningskomite. Han skal siden slutten av 1990-tallet og frem til skandalen ble oppdaget i januar 2006 ha utført systematisk forskningsjuks. Granskningskomiteen konkluderte med at det meste av Sudbøs forskningsarbeid måtte underkjennes, og at hans doktorgrad derfor burde tilbakekalles. Videre fratok Statens helsetilsyn han autorisasjonene som lege og tannlege. Disse ble imidlertid tilbakeført i 2009 med restriksjoner, og under det forbehold at han ikke fikk forske. I dag er han ansatt som klinikksjef ved Tannhelsetjenestens kompetansesenter Øst, et ressurssenter for forskning og utviklingsarbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s